Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.14

Mozgalmas húsvéti időszakra készülnek a hazai juhászok

2024.03.05

Kedvező kilátásokkal indul az idei húsvéti szezon a hazai juhtenyésztők számára. Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim Ramadán ünnep is tovább növel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetség, valamint a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet közös piaci körképe szerint a legtöbb könnyű bárány az idén is Olaszországba kerül, de jelentős a francia, a német, a belga és a holland kereslet is a magyar bárányok iránt.


 
A 2022-es évet jellemző történelmi aszályt, energiaválságot, takarmányhiányt, egekbe szökő inputárakat, háborús inflációt és szűkülő támogatási lehetőségeket követően a tavalyi évben kissé fellélegezhettek a hazai juhágazat szereplői. A 2023-as év a legeltetés és a kaszálás szempontjából is jóval kedvezőbben alakult. A kedvezőbb csapadékviszonyoknak köszönhetően a legeltetési idényt ki lehetett nyújtani, az év folyamán pedig jelentős mennyiségű szálastakarmányt lehetett betakarítani. Emellett a gabona- és takarmányárak csökkenése is segítette a téli takarmányozásra való felkészülést az ágazatban, így kedvezőbb helyzetben teleltek át az állatok.

A hazai juhtenyésztés szempontjából bizakodásra ad okot, hogy a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikában (KAP) számos olyan új elem, támogatási forma megjelenik, amely a korábbiaknál több címen nyújt segítséget a gyepre alapozott, extenzív állattartás számára. Azok az állattenyésztési ágazatok tehát, amelyek legeltetéses gazdálkodást folytatnak – így a juhágazat is – a most induló agrártámogatási rendszerben új forrásokhoz is hozzáférhet majd, miközben a korábbi támogatási lehetőségek zöme is rendelkezésükre áll.

A 2022-es aszály azonban nem múlt el nyomtalanul, 2023-ban az előző évhez képest a juhtartók száma és az általuk tartott anyaállatok létszáma kis mértékben csökkent (-5%). Remélhetőleg a jobb takarmányhelyzet visszapótlásra sarkallja a juhtartókat, emellett a keresleti piac, a jó átvételi árak és a támogatások is megállíthatják az állomány csökkenését.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetség (MJKSz), valamint a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet (JKÁSz) közös piaci körképe szerint kedvezőek a báránypiaci kilátások. Európában növekszik a kereslet a juh- és a bárányhús iránt, az EU önellátottsági szintje ugyanis Nagy-Britannia kiválásával a korábbi 95 százalékról 88 százalékra csökkent.

A piacot tehát folyamatos kereslet jellemezi, ami az árak alakulásában is tetten érhető. Az árak tekintetében idén ugyanakkor az előző évekhez képest mérsékeltebb ütemű növekedés várható, közel sem olyan mértékű, mint ami a megelőző éveket jellemezte. Továbbá az euró-forint viszonya is nagyban befolyásolja az árakat.

2023-ban a viszonylag korai, március végén esedékes húsvéti időszakban az idehaza tartott állatok bárányai túlnyomórészt Olaszországba kerülnek, ahol a katolikus hagyományok és a gasztronómiai szokások miatt kedvelt étel a bárány húsvétkor. A MJKSz és a JKÁSz már tavaly felhívta a termelők figyelmét, hogy a korai húsvét miatt július 15-től kezdjék el a termékenyítést. Aki megfogadta ezt a tanácsot, magasabb árakat realizálhat a piacon.
Az idei húsvéti időszak abból a szempontból különleges lesz a hazai juhtenyésztők számára, hogy a keresztény ünnep és a muszlim vallásúak szent hónapja, a Ramadán átfedésben lesz egymással, ugyanis húsvétvasárnap 2024. március 31-én lesz, míg a Ramadán március 10-től április 8-ig tart. A Ramadán időszakában a felnőtt és egészséges hívő muszlimok napkeltétől napnyugtáig nem fogyasztanak ételt és italt, napnyugta után azonban böjtöt megtörő csoportos étkezést tartanak, ahova családtagjaikat, szomszédaikat és barátaikat egyaránt meghívják. A Ramadán végén pedig hatalmas közösségi lakomát rendeznek és adakozás keretében a szegényeknek is biztosítanak ételt. Ezen étkezéseknek fontos szereplője a barányhús is ami tovább növeli a keresletet Olaszországon kívül Franciaországból és Németországból, Belgiumból és Hollandiából is.

A hazai juhtenyésztés szempontjából pozitív változás az exportpiacok diverzifikálása. A hagyományos olasz piac mellett sikerült új exportkapcsolatokra szert tenni az elmúlt években, így csökkent az ágazat kiszolgáltatottsága. Míg az olasz piacra továbbra is döntő hányadban a kissúlyú bárányok kerülnek, 12-16 kilogrammos vágottsúlyú kategóriában, a nagy súlyú bárányok (16-18 kilogramm) egyre nagyobb hányada kerül Franciaországba, Belgiumba, Németországba, Ausztriába és Hollandiába, de jelentős a Közel-keleti piac érdeklődése is. A változásoknak köszönhetően a piac szinte egész évben állandóan igényli a bárányokat, megszűnt a szezonalitás, vagyis nem csak a három nagy olasz ünnep (húsvét, ferragosto, karácsony) környékén nagy a forgalom.
Ugyanakkor míg a bárányexport folyamatosan erősödik, a hazai bárányhús fogyasztás továbbra is nagyon alacsony szinten van. A múlt év első felében ráadásul az egyébként is alacsony bázishoz képest 25 százalékkal csökkent a forgalom. A hazai juhhúsfogyasztás éves szinten alig éri el a 0,2 kilogrammot egy főre vetítve, ezzel a mennyiséggel messze elmaradunk az uniós átlagtól. Holott a bárány kifejezetten egészséges húsféle. A sovány bárány- és juhhús magas fehérje- és alacsony zsírtartalma miatt könnyedén beilleszthető a legtöbb diétába.

Ezeket is olvasta már?

A kertész naplója #13: Mikor kezdjük el a palántázást?

2024.05.02

A kertész naplója #13: Mikor kezdjük el a palántázást?...

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor?

2024.04.17

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor? ...

A kertész naplója #11: Mikor vessük el a melegigényes magvakat?

2024.04.03

A néphit szerint április előtt nem érdemes a szőlőmetszést elkezdeni, mert a késői fagyok kárt tehetnek benne. "inkább a szőlő sírjon, mint a gazdája". A hónap töb...

A kertész naplója #10: Hogyan oltsuk be a gyümölcsfákat?

2024.03.13

Március 25-e: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Mária fogantatásának napja, éppen 9 hónap múlva – azaz december 25-én, karácsony első napján – következik Krisztu...

A kertész naplója #9: Tanácsok szép zöld gyep készítéséhez

2024.03.01

Ki ne szeretne egységes, haragos zöld gyepet a kertjébe, amelyben mindig lehet gyönyörködni. Most jött el az ideje, hogy ezt megalapozzuk. De vannak más teendőink is márc...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

MÉG TÖBB CIKKÜNK A TÉMÁBAN

A kertész naplója #8: Zsuzsanna elviszi a havat és zöldellni kezd a fű?

2024.02.15

Február 19.-e Zsuzsanna napja, amikor a népi megfigyelések szerint megszólalnak a pacsirták. Egyes gazdák azt mondták: onnantól kezdve lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ...

A kertész naplója #7.: Mikor ültessük ki a fagytűrő növényeket?

2024.02.01

A gyümölcsfák és a haszonnövények mellett dísznövényeket is érdemes ültetni, mert ezek a települések életének meghatározó részei. Nélkülük a lelkünk is szegé...

A Kertész naplója #6.: Milyen vetőmagot válasszunk palánta neveléséhez?

2024.01.15

Január második felében már több népi megfigyelésből lehet következtetni arra, hogy milyen szőlőtermés várható. Szakértőnk ezek mellett elmondja, hogy ilyenkor jön ...

A kertész naplója #22: Kezdődhet a talaj előkészítése

2023.10.16

Október második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére....

A kertész naplója #21: így kell elültetni a hagymás, gumós növényeket

2023.10.05

Október második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére. A szabad gyökerűek ...

A kertész naplója #20: Így kell kiültetni a konténeres növényeket

2023.09.18

Szeptember második felében kezdődhet azoknak a növényeknek a kiültetése, amelyeket edényben nevelve szereztünk be és teszünk ki a végleges helyére. A szabad gyökerűe...

A kertész naplója #19: Így neveld a paradicsomodat, hogy bőségesen teremjen

2023.09.03

Most van a paradicsom szüretének a szezonja. Szerencsére nem csak ilyenkor, hanem a fajtaválasztéknak köszönhetően többször is terem egy évben, ezért a hagyományos, lu...

A kertész naplója #18: Hogyan szaporítsunk alvó szemzéssel?

2023.08.22

Augusztus második fele a növények felkészülése a téli időszakra: ebben nagy szerepe van a hajnali párának és a csapadéknak. ...

A kertész naplója #17: Lőrinc napja után is ehető még a dinnye

2023.08.01

A nemesítéseknek és a kísérletezéseknek köszönhetően már megdőlt az az évszázados hit, miszerint Lőrinc napja után kásás lesz a dinnye, vagyis az élvezeti érték...

A kertész naplója #16: János napja, az új lombkorona kialakításának az ideje

2023.06.14

János Pál napja a kertészek számára igen fontos nap, még meg is előzi azt a Péter Pál napját, amely az aratás kezdete a mezőgazdaságban....

A kertész naplója #15: Miért van szükség zöldritkításra?

2023.06.02

A gyümölcsösökben a sok hajtás gondot jelenthet a termény kifejlődése szempontjából, ezért júniusban szükség van egy alapos zöldmetszésre, vagy zöldritkításra....

A KERTÉSZ NAPLÓJA #4: Hogyan szaporítsunk tavaszi oltásra kiszemelt ágakat?

2022.12.12

Luca-nap és karácsony közötti 12 napon jegyezni kell az időjárást. Ez mutatja meg a következő év hónapjainak időjárását. Luca-napján a gazdasszony tányérba, meleg...

A KERTÉSZ NAPLÓJA #3: Karácsony hava; Télelő; Álom hava; Bak hava

2022.12.01

A népi megfigyelések szerint, ha december lágy, esős, a vetés csak meglehetős. Téli köd keleti széllel olvadást okoz, a nyugati szél meg fagyot hoz. Fehér karácsony, f...

A Kertész naplója #2 -Hogyan komposztáljunk helyesen?

2022.11.15

Szent András, vagy Őszutó havának második felében járunk: Szent András apostol, aki a keleti egyház védőszentje, az első században élt. Akkor halt mártírhalált az ...

A Kertész naplója #1 - A lemosó permetezéstől a kártevő írtásig

2022.11.15

A hónap egyik meghatározója Márton napja 11.-én: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” „Ha jókedvű Márton, kemény lesz a t...

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.