Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.29
novenyvedoszer.hu

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugyanis lassan egy évtizede szállítják ki nagy mennyiségben Bodrogkeresztúrról. Az ázsiai országban az egy főre eső borfogyasztás igenalacsony szinten mozog – három liter személyenként – annak ellenére, hogy a bor iránti érdeklődés egyre nagyobb.

Japán minden évben több száz millió liter bort importál, amelyből arra lehet következtetni, hogy komolyan foglalkoznak a borrajongók egy-egy fajta alaposabb megismerésével – ehhez nyújt segítséget számukra a minden évben megrendezendő Sakura Borverseny, amelynek a különlegessége, hogy kizárólag női borkóstolók vesznek részt a bíráló bizottságban. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója szerint a rendezvényre nagyon odafigyel a japán piac, mivel a világ minden részéről érkeznek rá minták. Idén újdonság volt, hogy jelentős mennyiségű tételt neveztek be a Kárpát-medencéből, elsősorban Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából.


-A száraz Furmint az egyik legnépszerűbb borunk, melyet Japánba szállítunk. Ez az ország az, amelyre stabilan számíthatunk. Fontos azonban, hogy egyszerre több országban is jelen legyünk, mert a világpiaci folyamatokat látva bármikor változás következhet be például egy-egy nemzet borfogyasztási szokásaiban, ezért tudatosan törekszünk a minél szélesebb portfólió kialakítására. Ma már majdnem ötven országban szállítjuk a borainkat és ebben Japánnak kiemelt jelentősége van, ugyanis az értékesítési rangsorban a hatodik legfontosabb piacunknak számít -összegezte Kalocsai László.
Két éve, szintén a Sakura Wine Awardson a Dereszla Pincészet félszáraz Furmintja kapta a kiemelkedő boroknak járó dupla arany érmet. A nemzetközi sajtó a versenyt már akkor is úgy összegezte, hogy az ott született eredmények nem csak Japán, hanem a világ más borfogyasztó országaiban is meghatározóak.

Nem csak két éve, hanem tavaly is szép sikerrel indult az esztendő, ugyanis a Wine Paris azok közé a nagy presztízsű nemzetközi borászati rendezvények közé tartozik, amelyre a világ leghíresebb bortermelő vidékeiről érkeznek a kiállítók. Magyarországot egyedüli hazai borászatként a Dereszla Pincészet képviselte francia importőr partnerével, a Wino Selection céggel közösen. A pincészeten keresztül a Tokaj-hegyaljai Borvidék harminc ország több ezer kiállítója, és százezres szakmai látogatóközönség előtt mutatkozott be.



Valójában azonban nem csak Tokaj-Hegyalját, hanem a teljes magyarországi borászati ágazatot megismerhették az érdeklődők, hiszen hazánknak jó a megítélése borászati szempontból is. A borhoz értők ismerik az adottságainkat, borainkat és a különlegességeinket. Kalcsai László akkor is kiemelte, hogyszámos partnerrel, borbeszállítóval történt megbeszélés ez idő alatt, amelynek köszönhetően a skandináviai országok, valamint az Egyesült Államok piacai előtt is megnyílhatotta kereskedelem.

-A franciaországi disztribúciós hálózat tagjai első kézből kaphattak információkat a Tokaji Borvidékről, illetve azon belül is a Dereszláról. A Wine Paris kiállításon a francia borok mellett az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt mutató külföldi pincészetek kínálataival is megismerkedhettek a nemzetközi borkereskedők és az érdeklődők. A külföldi kiállítók számára is különleges volt az, amit a borvidékről megtudhattak. Az aszú ugyanis kizárólag a világ elsőként zárt borvidékké nyilvánított területén, Tokaj-Hegyalján készül. A vulkanikus kőzetekben gazdag borvidék a Tisza és a Bodrog folyóknak köszönhetően páratlan mikroklímával rendelkezikEbben a különleges közegben - a más területeken szürkepenész betegséget okozó - Botrytis cinerea gomba lehetővé teszi a szőlőbogyók aszúsodását. A nemes rothadás hatására a szemek elkezdenek töppedni, az ízek és az érett szőlő aromaanyagai koncentrálódnak, valamint kiegészülnek a botrytis okozta különleges karakterrel -nyilatkozta a birtokigazgató.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azzal, hogy a fajta magyar neve akadályozza a nemzetközi sikerét. Mitől olasz, ha magyar, és miért rizling, ha nem Riesling? Soha semmi nem váltott ki akkora ellenérzést a szakmában és a fogyasztók között, mint amikor pályázatot írtak ki egy értelmesebb és kifejezőbb névre. Ezért végül maradt az olaszrizling.

Hazai borászati siker: ráálltak a pincészetek a pezsgőre

Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a borok mellett erre az italra is a legtöbb helyen. Ennek két helyen látni igazán a jelét: a Balatonnál és az aszú hazájában, Tokajban. Már többször beszámoltunk róla, hogy a Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt a nyári melegben is.

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzését, de ezek közül is kifejezetten fontosnak tartják a szőlő szerkezetátalakítási támogatást.

Vince napja a borászok várakozása a jó termésért

Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésbe is beavatták a résztvevőket.


Ezeket is olvasta már?

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor?

2024.04.17

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor? ...

A kertész naplója #11: Mikor vessük el a melegigényes magvakat?

2024.04.03

A néphit szerint április előtt nem érdemes a szőlőmetszést elkezdeni, mert a késői fagyok kárt tehetnek benne. "inkább a szőlő sírjon, mint a gazdája". A hónap töb...

A kertész naplója #10: Hogyan oltsuk be a gyümölcsfákat?

2024.03.13

Március 25-e: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Mária fogantatásának napja, éppen 9 hónap múlva – azaz december 25-én, karácsony első napján – következik Krisztu...

A kertész naplója #9: Tanácsok szép zöld gyep készítéséhez

2024.03.01

Ki ne szeretne egységes, haragos zöld gyepet a kertjébe, amelyben mindig lehet gyönyörködni. Most jött el az ideje, hogy ezt megalapozzuk. De vannak más teendőink is márc...

A kertész naplója #8: Zsuzsanna elviszi a havat és zöldellni kezd a fű?

2024.02.15

Február 19.-e Zsuzsanna napja, amikor a népi megfigyelések szerint megszólalnak a pacsirták. Egyes gazdák azt mondták: onnantól kezdve lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.