Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.28
novenyvedoszer.hu

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

2024.03.07

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan.

A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak. 

A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.

 

A vizsgálatban különböző érési fázisú paradicsomokat vizsgáltak: I: zöld; II: halványsárga; III: sárga; IV: narancs; V: piros; VI: mélyvörös.

 

Illetve különböző fajtájú sárgarépákat: Nandrin F1, Napa F1 (Nanti típusú); Vörös óriás (vörös óriás), Fontana F1 (Flakker típusú); Bangor F1 (Berlikum típusú).



 

A karotinoidok fotodegradációjának (fény hatására bekövetkező szerkezetváltozás, lebomlás) elkerülése érdekében minden minta-előkészítési lépést jégen és tompított fénnyel végeztek.

Az összes karotinoid-, β-karotin- és likopin-tartalmat átlagos moláris abszorpciós együtthatójuk és abszorpciós maximumuk alapján határozták meg.

 

 

Vizsgálat eredménye és értékelése

 

Paradicsom:

A paradicsom összes karotinoid- és likopintartalma a zöldtől a mélyvörös érési szakaszig 1,87 mg/100 g-ról 7,37 mg/100 g-ra (összes karotinoid), 2,05 mg/100 g-ról 8,11 mg/100 g-ra (likopin) emelkedett. Eredményeink jó egyezést mutatnak a szakirodalmi adatokkal, amelyek szerint az üvegházi paradicsom likopintartalma 7,0-8,3 mg/100g ehető adag között van. 


 

Sárgarépa:
 

Az összes karotinoid és β-karotin tartalom a különböző sárgarépafajták között 7,60 mg/100 g és 16,37 mg/100 g között változott.
 

A Bangor F1 (Berlikum típusú) fajta tartalmazta a legtöbb karotinoidot.

 

A szakirodalomban a sárgarépa HPLC-vel meghatározott átlagos karotinoid tartalma 8,85±2,00 mg/100g (Bhaskarachary és mtsai, 1995) és 17,97±2,06 mg/100g (Biehler et al., 2010) között volt. 
 


 

Eredményeinkből kitűnik, hogy a magyar zöldségfélék megközelítőleg ugyanannyi karotinoidot tartalmaznak, mint az európaiak.

 

A tanulmányban részt vettek:

 

Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Élelmiszermérnöki Intézet: Dr. Krisch Judit, Belányi Indira, Herédi Zsolt

Szegedi Tudományegyetem , Természettudományi és Informatikai Kar, Mikrobiológiai Tanszék: Vágvölgyi Csaba

 


Kapcsolódó cikkek:


Fókuszban a sárgarépa innovatív és hatékony gyomirtása

A sárgarépa esetében is fontos az időről időre jelentkező kihívásokra reagálva, az innovatív és hatékony megoldások keresése. Erre fókuszálva a jelenlegi nehézségek között szerepel egyebek mellett a gyomflóra változása, az európai engedélyezési felülvizsgálatok komolysága, valamint az agrotechnikai és termesztéstechnológiai környezet átalakulása.


Ezeket is olvasta már?

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor?

2024.04.17

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor? ...

A kertész naplója #11: Mikor vessük el a melegigényes magvakat?

2024.04.03

A néphit szerint április előtt nem érdemes a szőlőmetszést elkezdeni, mert a késői fagyok kárt tehetnek benne. "inkább a szőlő sírjon, mint a gazdája". A hónap töb...

A kertész naplója #10: Hogyan oltsuk be a gyümölcsfákat?

2024.03.13

Március 25-e: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Mária fogantatásának napja, éppen 9 hónap múlva – azaz december 25-én, karácsony első napján – következik Krisztu...

A kertész naplója #9: Tanácsok szép zöld gyep készítéséhez

2024.03.01

Ki ne szeretne egységes, haragos zöld gyepet a kertjébe, amelyben mindig lehet gyönyörködni. Most jött el az ideje, hogy ezt megalapozzuk. De vannak más teendőink is márc...

A kertész naplója #8: Zsuzsanna elviszi a havat és zöldellni kezd a fű?

2024.02.15

Február 19.-e Zsuzsanna napja, amikor a népi megfigyelések szerint megszólalnak a pacsirták. Egyes gazdák azt mondták: onnantól kezdve lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.