Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.26
novenyvedoszer.hu

A Kertész naplója #1 - A lemosó permetezéstől a kártevő írtásig

2022.11.15

 

A hónap egyik meghatározója Márton napja 11.-én: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” „Ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél.” November 19. Erzsébet napja: Szent Erzsébet napja tél erejét szabja, ha esik Erzsébetkor, akkor lágy tél lesz, nem kell félni a téli zimankótól, erős hidegtől, fagyoktól. November 25. Katalin napja: „Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog.”
 
Tennivalók a kertben
Zöldségfélék: A téli káposzta sárgulásnak indult leveleit szedjük le, a káposzta és bimbóskel fölé rakjunk hálót, hogy a madarak kártevését megelőzzük. A még kinn levő karfiol
takaróleveleit hajtsuk a fejre, hogy ne fagyjon meg. Ültethetünk fokhagymát, vethetünk áttelelő zöldborsót, petrezselymet. Az összes karót, botot, melyek támasztékul szolgáltak,
húzzuk ki, tisztítsuk meg és tegyük el a következő évre. Még mielőtt megfagyna a talaj, szedjünk fel kellő mennyiségű petrezselyemgyökeret és a téli retket. Folytassuk a
talajmunkákat. Készítsük el a korai vetésűek magágyát. Terményeink részére készítsünk vermelőt. A tárolt zöldségeket folyamatosan ellenőrizzük.
 
Gyümölcs, szőlő: Kezdjük el a fák metszését és a faápolási munkákat. Itt az őszi telepítés ideje, a fagyokig ültethetünk. Ültessük el a saját szaporítású növényeket és azokat az
alanyokat, amelyeket a következő évben szemezni és oltani akarunk. Ha a talaj már fagyos, vermeljük el vagy fagymentesen tároljuk a tavaszi telepítésig. Az utolsó
gyümölcsöket (naspolya) szedjük le, válogassuk át, raktározzuk el. A szőlő takarását kezdjük el.
 
Dísznövények: Eljött az ültetés ideje. Fejezzük be a fenyőfélék telepítését és ültessük el a lombos cserjéket, fákat. A kevésbé fagytűrő fajok ültetését tavasszal végezzük.
Amennyiben a talaj túlságosan fagyos vagy sáros, a növényeket ideiglenesen vermeljük el. A lehullott lombot gyűjtsük össze és komposztáljuk. Takarjuk az érzékenyebb
növényeket, örökzöldeket, talajukat vastagon mulcsozzuk a felfagyás ellen. Takarjuk fenyőágakkal a kétnyári ágyást. A télen virágzó és hajtatott szobanövényeket öntözzük és
tápoldatozzuk. A pozsgásokat, kaktuszokat ne öntözzük. Metsszük vissza és kupacoljuk fel a rózsákat. Tisztítsuk meg és hordjuk teleltetőbe a muskátlit.
 
Növényház: Csökkentsük a levegő párásítását és a szellőztetést, távolítsuk el az árnyékolót. Szét kell ültetni a rövid nappalos salátát. Vessünk karalábét, retket hajtatásra.


A podcast támogatója:

https://www.diszkerteszek.hu/

Ezeket is olvasta már?

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor?

2024.04.17

A kertész naplója #12: Szabad-e metszeni virágzáskor? ...

A kertész naplója #11: Mikor vessük el a melegigényes magvakat?

2024.04.03

A néphit szerint április előtt nem érdemes a szőlőmetszést elkezdeni, mert a késői fagyok kárt tehetnek benne. "inkább a szőlő sírjon, mint a gazdája". A hónap töb...

A kertész naplója #10: Hogyan oltsuk be a gyümölcsfákat?

2024.03.13

Március 25-e: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Mária fogantatásának napja, éppen 9 hónap múlva – azaz december 25-én, karácsony első napján – következik Krisztu...

A kertész naplója #9: Tanácsok szép zöld gyep készítéséhez

2024.03.01

Ki ne szeretne egységes, haragos zöld gyepet a kertjébe, amelyben mindig lehet gyönyörködni. Most jött el az ideje, hogy ezt megalapozzuk. De vannak más teendőink is márc...

A kertész naplója #8: Zsuzsanna elviszi a havat és zöldellni kezd a fű?

2024.02.15

Február 19.-e Zsuzsanna napja, amikor a népi megfigyelések szerint megszólalnak a pacsirták. Egyes gazdák azt mondták: onnantól kezdve lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.